De brouwerij

Sinds 1870 een volledig onafhankelijke familiebrouwerij

Lindeboom Bierbrouwerij

De familietraditie begon in 1870, toen Willem Geenen naast de oude linde een brouwerij oprichtte. Destijds waren er in Nederland honderden kleine brouwerijen die hun bier lokaal of regionaal verkochten. Gedreven door kwaliteit richtte Willem zich op lokale ingrediënten en het ideale brouwproces. Hier ontstond de basis van de huidige familiebrouwerij.

Tijdlijn

1870

Willem Geenen richt een bierbrouwerij op naast zijn huis bij de tachtig jaar oude linde, nadat hij een opleiding tot Brouwmeester heeft gevolgd in het Duitse Worms. In oktober van dat jaar wordt het eerste bier, genaamd ‘Geenen’s Bier’, gedronken.

1879

Na het afronden van hun brouwersopleiding, komen dochter Christine en zoon Bernard werken in de familiebrouwerij.

1896

De afzet groeit en Willem investeert flink in marketingcampagnes en de eerste automatische flessenvulmachine in Limburg.

1902

Zijn bier wint een gouden medaille op de Internationale Expositie. Een ware bekroning op zijn meesterwerk.

1903

Na het overlijden van Willem nemen zijn kinderen Bernard en Christine (2e generatie) de leiding over. Ze introduceren naast Limburgs Blond ook Pilsener en Limburgs Bruin.

1905

Op de wereldtentoonstelling in Luik wordt een zilveren medaille toegekend aan het bier.

1912

Een geheel nieuw brouwhuis wordt gerealiseerd, uitgerust met een moderne koelmachine en een stoommachine met hoge schoorsteen voor energievoorziening.

1914

De Eerste Wereldoorlog breekt uit in Europa. Veel brouwerijen moeten hun deuren sluiten, maar dankzij de ondernemersgeest van de familie Geenen blijft Lindeboom actief.

1940

Na het overlijden van Bernard neemt zoon Willem (3e generatie) de leiding over, bijgestaan door zijn tante Christine. Willem zet de eerste stappen naar modernisering door als een van de eersten in Limburg over te stappen van open naar gesloten gistkuipen.

1945

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog blijft Lindeboom overeind. In de jaren erna, waarin veel kleinere brouwerijen werden overgenomen, bleef Lindeboom zelfstandig.

1970

Het 100-jarig bestaan van de brouwerij wordt gevierd. Willem investeert in nieuwe aluminium vaten ter vervanging van de houten vaten.

1978

De vierde generatie, zoons Ben (sinds 1971) en Willem (sinds 1978), neemt de leiding over en moderniseert de brouwerij verder.

1985

De eerste stappen in export worden gezet, met bier dat naar Engeland en Amerika wordt geëxporteerd.

1995

Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan ontvangt Lindeboom het predicaat Hofleverancier.

2011

Na het overlijden van Willem Geenen komt de brouwerij in handen van zoon Bernd Geenen (5e generatie).

2011-Bernd-Geenen-(vijfde-generatie)

2013

De vernieuwde en volledig gemoderniseerde brouwzaal wordt geopend door (v.l.n.r.): Mevrouw Geenen, Gouverneur Bovens, algemeen directeur Paul Joosten en Bernd Geenen.

2017

Lindeboom opent de deuren van een nieuw bierlokaal. 

2022

Lindeboom ontvangt het Slow Brewing certificaat. En behoort tot een selecte kring van Europese Brouwers die de allerhoogste kwaliteit nastreven.

2022-Slow-Brewing

Benieuwd naar het hele verhaal?

Tijd is smaak

Haast? Kennen we niet. Tijd is Kwaliteit! Uiteindelijk gaat het maar om één ding: de smaak. Langzaam brouwen hebben we altijd al gedaan, maar met het Slow Brewing Excellence certificaat is het officieel. Trots!
Lindeboom Pilsener - Tijd is Smaak

150 jaar ambacht. ​

Nu, 150 jaar later, is Lindeboom een van de weinige volledig onafhankelijke familiebrouwerijen van Nederland.  Het eerste brouwsel van de oprichter Willem Geenen was een sterk regionaal bier, genaamd; “Geenens Bier”. later omgedoopt tot Lindeboom. In 1912 introduceerde de tweede generatie, Bernard en Christien Geenen, de eerste pilsener.

De derde generatie, Willem Geenen, heeft de fundamenten gelegd voor de huidige brouwerij. In de 70’er jaren van deze eeuw namen de zoons Ben en Willem het stokje over en moderniseerden de brouwerij verder.

Nu met de vijfde generatie, blijft Lindeboom trouw aan zijn rijke familietraditie. Innoveren en investeren in duurzame technieken. Deze rijke familietraditie, de beste ingrediënten én de liefde voor het brouwen proef je in ieder glas Lindeboom. ’t Bier van Hier, proost! 

Leuk dat je er bent!

Nog even een snelle leeftijdscontrole.
Ben je 18 jaar of ouder?

Bij het bezoeken van onze website ga je akkoord met het privacy statement.

Leuk dat je er bent!

Nog even een snelle leeftijdscontrole.
Ben je 18 jaar of ouder?

Bij het bezoeken van onze website ga je akkoord met het privacy statement.